Harmoonimenu

Harmoonimenu

Uudistettu Harmoonimenu

Nyt saatavilla Kellariravintolassa uusi makumatka Harmoonitehtaan juurille. Keittiömestari Juha Lehtonen on tuonut savolais-keskisuomalaisen ruokahistorian helmiä ravintolaan modernilla otteella ja toteutuksella.

Harmoonimenu on kunnianosoitus talon historiallisille juurille, jotka tehtaan perustajan Aapelin mukana tulivat Keski-Suomeen Savosta Lapinlahdelta. Vanhan ajan vieraanvaraisuuteen kuului lämmin leipä. Tarjoilemme metsoleipää, joka on vanha keskisuomalainen nimitys leivälle, joka tehtiin kulloinkin saatavilla olevasta viljasta. Harmoonin metsoleipä sisältää viljalajeja siinä suhteessa kuin maakunnassa niitä viljellään.

Alakuruoka:

Voissa paistettu ruisleipää, uuniriisipuuroa, kananmunaa ja omenaa, suolaheinää

Vuosikymmeniä sitten leipäressu oli tapana valmistaa itse leivotusta ja vaikkanassa kuivatusta reikäleivästä, josta höylällä höylättiin ohuen ohuita siivuja paistettavaksi. Joskus se valmistettiin uunissa puuron kera. Savolaista leipäressua alakuruuaksi 2000 luvun tapaan. 

Välruoka:

Haukimureke, tuorehernekeitto, kuivattua purjoa, mäti

Halosen tehtaan isäntä oli kova kalamies, samoin hänen poikansa Seppo. Tarina kertoo, että hyvän kalasaaliin sattuessa isäntä jakoi kalaa pärekorista myös tehtaan työntekijöille, jotka asuivat tehtaan pihapiirissä sijainneessa asuintalossa. Välruokana itseoikeutetusti siis järvikalaa.

Piäruoka:

Riista/lammas pata, artisokkapyre, sipulit, porkkana

Karjalainen ruokakulttuuri oli siirtolaisten mukana kotiutunut osaksi keskisuomalaista ja karjalanpaisti on innoittanut piäruokaamme. Omavaraistalouteen kuuluivat ennen vanhaan lampaat, ja lammas olikin yleisempi kuin porsas. Padan lisänä ennen muinoin perunaakin yleisempää maa-artisokkaa.

Jäläkiruoka:

Uunijuustoa ternimaidosta, vaniljapikkelöityä tyrnimarjaa, piimäjäätelöä, lakka kakkua ja omenalastua.

Ennen jääkaappien ja kylmiöiden aikakautta jälkiruokia valmistettiin ja säilöttiin hapattamalla maidosta. Erityistä herkkua oli runsas ja täyteläinen ternimaito ja siitä tehty uunijuusto. Jäläkiruuan kruunaavat lakka ja tyrni. Lakka on ollut keskisuomessa yleinen marja.

Tee pöytävaraus
Hinta 52 euroa.

Viinipaketti Harmoonimenulle 30 euroa.

Palanpainikkeeksi suosittelemme nauttimaan Harmoonin plörön.